Kalaputaan puhtomaisemaa

Kalaputaan kylä

Kalaputaan mäellä sijaitsevat kantatilat Kalapudas, Alapudas, Rantapudas ja Ylimäki.

Keltainen hirsirakennus on Rantapudas ja punainen hirsirakennus on Alapudas. Rantapudas on puhdon vanhin rakennus 1700-luvun alusta vaikka taloon on jälkeenpäin vuosisatojen saatossa tehty muutoksia. Rantapudas seisoo poikkeuksellisen komealla korkealla luonnonkiviperustalla. Puhdon pihapiiri on nurkistaan avoin umpipiha, jota reunustaa Alaputaan päärakennus ja kookas punainen luhtiaitta vuodelta 1808. Lähempänä jokirantaa on vielä kaksi aittaa. Vanhemman aitan rungossa on kaiverrus 1848. Muut rakennuksista ovat uudempia talousrakennuksia.

Alapudas on rakennettu 1864 talonpoikaistyyliin ja se on porakiviperustalla seisova hirsitalo. Runko on pystylaudoituksin vuorattu. Alakerran ikkunoita on uusittu vanhojen ikkunoiden mallin mukaisesti. Talossa on tiilivuorattu satulakatto. Pihapiirissä on punaiseksi maalattuja hirsisiä talli- ja navettarakennuksia, jotka on rakennettu 1900-luvun alkupuolella. Alaputaalla on ollut yhteinen piha Rantaputaan kanssa, mutta kuisti on vaihdettu nykyiselle puolelle 1940-luvulla. Päärakennuksen kivijalka on vaihdettu 1900-luvun taitteessa porakiviin. Pihan tyhjällä sivulla on aikoinaan ollut asuinrakennus, jossa toimi 1930-luvulla kansakoulu. 1940-luvulla talo myytiin ja siirrettiin kahdessa osassa muualle. 

Kalapudas, entinen Ylimäki on punainen talonpoikaistyyliä edustava hirsirakennus, joka on rakennettu 1880-luvulla porakiviperustalle. Talon vuoraus on toteutettu pystylaudoituksella. Ikkunoita on uusittu ensimmäiseen kerrokseen, toisen kerroksen ikkunat ovat alkuperäisiä ns. haukkaikkunoita. Rakennuksesta poikkeavampi kuisti on valkoinen ja siinä on vaakaponttinen lautavuoraus. Talossa on hienot, portaittaiset räystäspäädyt sekä satulakatto on tiilipäällysteinen. Kalapudas muodostaa Harjun talon kanssa (näkyy kuvassa vaaleansinisenä rakennusten välistä) suljetun sisäpihan, vaikka Kalaputaan sisäänkäynti on siirretty myöhemmin rakennuksen toiselle puolelle. Nykyisin vapaana olevalta sivulta siirrettiin asuinrakennus 1940-luvulla Merijärven Säästö-pankiksi, mutta se tuhoutui palossa pian siirtämisen jälkeen. Kuvassa oikealla puolella on komea kaksikerroksinen luhtiaitta 1800-luvun alusta.