Tähjän kotiseututalon miljöö

Tähjäntie, 86240 Pyhänkoski

Tähjän kotiseututalo talousrakennuksineen on entinen maanviljelystila vuodesta 1695 lähtien, jolloin uudistilallinen Erkki Tähjä asettui alueelle asumaan ja viljelemään.

Hirsinen päärakennus on rakennettu 1800-luvun alussa ja se on vuoraamaton. Rakennusta koristavat hienot keltaiseksi maalatut empiretyyliset ikkunanpielet. Ikkunat ovat alkuperäiseltä malliltaan kuusiruutuiset. Rakennuksen kuisti on valmistunut myöhemmin ja siinä on pystylaudoitus.

Päärakennus on sisältä remontoitu 1980-luvulla kotiseututaloksi. Pirtin ja nurkkakamarin välissä on väliseinän läpi muuratut leivinuuni ja takka, joista leivinuuni on ns. läpilämpiävä. Alkuperäiset tulisijat on purettu pois aikaisemmin.

Pihapiirissä muut rakennukset ovat vanhempaa kantaa. Ne ovat myös maalaamattomia hirsirakennuksia. Päärakennuksen viereinen luhtiaitta on rakennettu vuonna 1782. Luhtiaitan takana on matala 1800-luvulla rakennettu pärekattoinen hirsinavetta, jonka taakse sijoittuvat savusauna liitereineen sekä Perälänmäeltä siirretty riihi. Nämä kaikki rakennukset sijoittuvat Tähjänjoen varrelle.

Tähjänjoki risukon raivauksen jälkeen.